Liesbreuk

Wat is een liesbreuk?

 

Een liesbreuk is een open verbinding tussen de buikholte en de balzak via het lieskanaal. Dit is te herkennen doordat in de lies een zwelling zichtbaar is. Deze zwelling komt te voorschijn als het kind perst of huilt. De zwelling zakt weg als het kind zich ontspant.

 

Oorzaak

 

Tijdens de ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder ontstaat er een uitstulping van buikvlies in het lieskanaal. Langs deze weg zullen bij jongens in een latere fase in de ontwikkeling, de zaadbal en zaadstreng naar de balzak migreren. Bij meisjes ontstaat hierin een ophangband van de baarmoeder. De uitstulping van het buikvlies verdwijnt meestal na de geboorte, als dit echter niet gebeurt kan er een waterzakbreuk dan wel een liesbreuk ontstaan. Als volledige verkleving achterwege blijft spreekt men van een liesbreuk. Hierdoor kan de inhoud van de buik in de balzak zakken. Bij een waterzakbreuk is het kanaal voor het grootste gedeelte verkleefd, maar kan er nog wel vocht rond de zaadbal ontstaan.

 

Klachten

 

Over het algemeen hebben kinderen geen last van een liesbreuk, maar soms kan een liesbreuk gepaard gaan met pijnklachten, misselijkheid en braken. In uitzonderlijke gevallen kan er zelfs buikinhoud beklemd raken in de lies. Het kind heeft een vaste zwelling in de lies en het lukt niet om deze weg te masseren. Ook kan het kind huilerig, pijnlijk zijn. De buik kan opgezwollen raken en het kind kan gaan spugen. Het kan zijn dat de darm beklemd zit in de liesbreuk en dit kan reden zijn om een spoedoperatie te verrichten om de darm te bevrijden. Als uw kind dit heeft, moet u met spoed contact opnemen met uw huisarts of met de eerste hulp.

 

Diagnose en onderzoek

 

 

De chirurg stelt de diagnose bij uw kind aan de hand van uw verhaal en het lichamelijk onderzoek. Aanvullend onderzoek is in het algemeen niet nodig. De behandeling van een liesbreuk is altijd operatief.

 

Opname

 

 

De operatie kan uitgevoerd worden in dagbehandeling of een kortdurende opname

 

Operatie

 

De operatie wordt uitgevoerd onder algehele verdoving (narcose). Afhankelijk wat de chirurg met u heeft afgesproken, wordt de liesbreuk via een kijkoperatie dan wel een open benadering hersteld. Bij beide technieken wordt het buikvlies dat door de lies 'piept'doorgenomen en gesloten aan de buikzijde. Hiermee is de doorgang van de buik naar de lies afgesloten. De buikspieren zullen overlappen over de breukpoort. Omdat bij kinderen met een liesbreuk een ander probleem (aangeboren open blijven van het buikvlies in de lies) speelt dan bij volwassenen (zwakte van de spierlaag), zal de chirurg geen prothese matje plaatsen. Het lieskanaal en de huid worden gehecht en er worden hechtpleisters aangebracht.

 

Complicaties

 

De meeste kinderen herstellen probleemloos van deze operatie. Elke chirurgische ingreep kan echter bloeden en/of infecteren. Ook kan er op latere leeftijd opnieuw een breuk ontstaan (recidief). Omdat de zaadleiders en de vaten naar de testis over de liesbreuk lopen, dienen deze gespaard te worden.