Kippen borst - pectus carinatum

PECTUS CARINATUM - KIPPENBORST

Wat is een kippenborst?

 

Een kippenborst (pectus carinatum) is een groeistoornis van de borstkas waarbij het borstbeen naar buiten groeit. Eén tot 8 op de duizend kinderen wordt met een pectusafwijking geboren of ontwikkelt er één tijdens de groei. De oorzaak van de misvormde borstkas is niet bekend, wellicht erfelijkheid. Een vooruitstekend borstbeen kan bij de geboorte al te zien zijn, maar wordt doorgaans duidelijker in de tienerjaren. Belangrijk om weten: een kippenborst verdwijnt niet vanzelf.

 

Wat zijn de gevolgen van een kippenborst?

Een kippenborst kan makkelijker voor kwetsuren zorgen van het borstbeen of de huid omdat de borst vooruitsteekt.

De misvorming kan ook het zelfvertrouwen aantasten. Sommige patiënten schamen zich voor hun bovenlichaam en hebben een slecht zelfbeeld.

 

Hoe wordt een kippenborst behandeld?

 

Om een vooruitstekend borstbeen te behandelen, is een operatie nodig.

 

klassieke operatie (Rawitch):

het overtollige ribkraakbeen wordt verwijderd en het borstbeen gekliefd. Aan die langdurige ingreep houdt u een centraal litteken op de borst over, en een lange revalidatieperiode.

 

Abramson-techniek:

met een camera wordt een gebogen metalen staaf voor uw borstbeen onder de huid geplaatst.

De staaf trekt het borstbeen naar achteren om de correctie uit te voeren en wordt aan de zijkanten van de borstkast vastgezet. De littekens zijn kleiner en zitten aan de zijkant en onder de arm. Het risico op een terugval (recidief) is het kleinst als de staaf minstens twee jaar blijft zitten. Hoe jonger de patiënt, hoe makkelijker het borstbeen zich laat corrigeren, best rond de leeftijd van 14-15 jaar, of eerder bij ernstige misvormingen.

 

Hoe verloopt de opvolging?

Doorgaans mag u ongeveer een week na de ingreep naar huis. Na ongeveer 3 jaar wordt de staaf verwijderd en blijft het borstbeen in de juiste positie staan. Een controle is voorzien ten minste 1 jaar na het verwijderen van de staaf of tot volgroeiing.