Trechterborst - pectus excavatum

PECTUS EXCAVATUM - TRECHTERBORST

Waarom een Nuss Procedure?

Deze procedure werd ontwikkeld door dr. Donal Nuss. Het is een ingreep om de Trechterborst te corrigeren

 

Preoperatief - Voortraject

Eerst zal je op raadpleging komen bij de Chirurg. Deze zal al voor- en eventuele nadelen van ingreep uitvoerig doorlopen.

Indien noodzakelijk zullen er bijkomende onderzoeken aangevraagd worden (bv. longspecialist, EKG (foto hart), bloedname, CT-scan,..). Indien al deze onderzoeken gunstig zijn, kan er besloten worden door te gaan met ingreep.

Voor de ingreep zal je anesthesist (slaaparts) ontmoeten. Deze zal voorstellen om een ruggeprik uit te voeren. Het voordeel van deze prik is dat je de eerste dagen na ingreep bij geen pijn zal hebben. Ook zal er een infuus geprikt worden voor de ingreep om de nodige medicatie om te slapen toe te dienen.

De chirurg zal in de aanloop na de ingreep bij jou zijn.

 

De ingreep zelf

Nadat je diept slaapt, zal de chirurg een metalen staaf op maat buigen om je vervorming zo goed mogelijk te corrigeren. Deze staaf wordt door een kijkoperatie ingebracht in de thorax (borstkas). Dit gebeurt met controle van een camera. De staaf wordt dan aan ribben vastgemaakt zodat ze niet kan kantelen

 

Na de ingreep

Nu word je wakker op de verkoeverkamer (uitslaapkamer). Hier zal ook een foto van de longen gemaakt worden.Indien je pijn zou hebben, wordt dat hier zo goed mogelijk onder controle gebracht

 

De eerste dagen na de operatie

Hier proberen we vooral de pijn onder controle te brengen. Ook zullen we actief bewegen en trachten je goed te laten ademhalen (kinesitherapie). Douchen mag 24u na de operatie. Meestal kan je naar huis 4-5 dagen na de operatie.

 

Thuis

Je krijgt belangrijke regels mee om de operatie zo goed mogelijk te laten slagen. Je zal merken dat de borstkas tijdelijk minder flexibel is. Omdat bij zeer hevige bewegingen/contactsporten (voetbal, rugby, volleybal,..) de staaf kan kantelen moet dit toch 3 maanden vermeden worden. De staaf blijft meestal 2-2.5j ter plaatse

 

Controle

De eerste controle vindt plaats 4-6 weken na de ingreep bij de chirurg. Hier worden opties voor sport en beweging besproken. Er zal dan ook een foto gemaakt worden om de positie van de staaf te evalueren. Na 2j kan de staaf verwijderd worden.